Foredrag

Mangler I et foredrag til jeres sogneaften eller jeres lokale forening, er I velkommen til at kontakte mig om de to nedenstående (spændende – hvis jeg selv skal sige det) foredrag.

Brug kontaktformularen eller send mig en mail på mail@pastorschoenberg.com for at høre nærmere om pris.

Jan Hus og den bøhmiske reformation

Den bøhmiske reformation har alt, hvad man kan vente sig af en god historie; familieintriger i konge- og kejserhuse, magtkampe, borgerkrige, korstog, politik, mord og ikke mindst troen på det retfærdige i ens sag.

I foredraget følger vi reformbevægelsens begyndelse i Prag over borgerkrigen, til den bøhmiske reformation og modreformation. Og vi ser på, hvordan den bøhmiske reformation også trækker spor til vore dages kirkeliv i Danmark.

Foredraget kan være en god forberedelse til en ferierejse, weekendtur eller sognetur til Tjekkiet og dets hovedstad Prag, hvor man stadig kan se stederne, hvor de dramatiske begivenheder udspillede sig for over 600 år siden.

Der er en spændende artikel i Kristeligt Dagblad om Jan Hus og den bøhmiske reformation, som jeg har bidraget til – læs den her.

Reformationen i den danske almue

De fleste med interesse for kirken ved nok, at Danmark gik fra at være romersk-katolsk til evangelisk-luthersk, da Christian 3. gennemførte reformationen den 30. oktober 1536.

Men blev Danmark virkelig evangelisk-luthersk fra den ene dag til den anden?! Vågnede landets befolkning op den 31. oktober og havde aflagt sig den gamle tro og følte sig som gode lutheranere!? Nej, selvfølgelig ikke.

Foredraget tager udgangspunkt i almuens (dvs. det jævne folk i land og by) oplevelse af reformationen.

Ved hjælp af samtidige kilder som biskop Peder Palladius’ Visitatsbog (skrevet i årene 1538 til 1544) og biskop over Fyn Jacob Madsens Visitatsbog (skrevet i årene 1588 til 1604) samt Kirkeordinansen, kirkelove og recesser og nyere forskning i reformationstidens social- og religionshistorie, gennemgår vi overgangen fra romersk-katolsk til evangelisk-luthersk kirke blandt almuen i datidens Danmark:
Hvordan greb myndighederne ændringerne an? Hvordan blev ændringerne modtaget og oplevet af almue og landsbypræster? Og i hvor stor grad lykkedes det egentlig for myndighederne at få lutherdommen bragt i faste rammer i de første hundrede år efter reformationens indførelse i 1536?

Med foredraget ser vi reformationen i Danmark fra en anden og spændende vinkel, der viser at historien ikke altid er så simpel og ligetil som beskrevet i bøgerne.

Kirkelig Fornyelse

Fællesskabet for fornyelsen af dansk kirkeliv

Fællesskabet Kirkelig Fornyelse

Danmarks Højkirkelige Bevægelse

Små Epistler

Søg indad og forstå verdenen