Hvordan du husker skriftsteder

Kunne du tænke dig at kunne henvise til skriftsteder og bibelcitater ud fra hukommelsen?

Det har altid fascineret mig, hvordan mange ældre kirkegængere, selv efter 70-80 år, kan huske det de skriftsteder, som de lærte som børn. I dag har vi (desværre) ikke samme fokus på udenadslære, som man havde tidligere. Men det er ikke for sent at begynde!

Her er nogle tips til, hvordan du kan huske skriftsteder fra Bibelen.

Som eksempel bruger vi skriftstedet fra Johannesevangeliet, kapitel 14, vers 6, der lyder: »Jeg er vejen og sandheden og livet; ingen kommer til Faderen uden ved mig

Når du har fundet det skriftsted, du vil huske (vi bruger som nævnt Johannesevangeliet, kapitel14, vers 6 som eksempel), siger du: 

Johannesevangeliet, kapitel 14, 6

Og derefter selve skriftstedet:

Jesus sagde til ham: »Jeg er vejen og sandheden og livet; ingen kommer til Faderen uden ved mig.«

Læs det højt 10 gange.

Gentag det 10 gange uden at kigge i Bibelen.

Derefter kan du når du laver kaffe, gør rent eller hvad du nu laver gå og gentage det for dig selv, til det til sidst sidder fast (eventuelt kan du skrive det ned på en seddel, som du kan have med dig i lommen og tage frem, hvis du går i stå).


Huskeleg

Når du har memoreret f.eks. tre, fem eller ti skriftsteder, kan du lege en lille huskeleg: Tag et stykke papir, klip det ud i lige store stykker, og på den ene side skriver du skriftstedet (eksempelvis: Johannesevangeliet, kapitel 14, 6) og på den anden side sætningen (eksempelvis: Jeg er vejen og sandheden og livet; ingen kommer til Faderen uden ved mig.) HUSK – du skal ikke kunne se igennem papiret – så brug tykt papir eller lad være at bruge en kraftig kuglepen.

Derefter lægger du sedlerne på et bord. Start med at vende siden med sætningerne opad. Sig derefter, hvor skriftstedet findes. Når du har gjort det ved alle kortene, lægger du igen kortene på bordet, men denne gang med skriftstedet opad og siger højt teksten som skriftstedet henviser til.


Længere skriftsteder

Vil du memorere længere skriftsteder, kan du bruge samme metode.

Når jeg skal lære mine konfirmander Fadervor og den apostolske trosbekendelse, tror de fleste af dem, at de aldrig kommer til at lære det. Tricket er at dele teksten op i mindre bidder.

(Vi bruger Fadervor som eksempel)

Første dag tager man den første linje i Fadervor:

»Fader Vor, du som er i himlene!«

Gentag det 10 gange, og læg derefter teksten væk. Sig det 10 gange uden teksten og gå og øv dig, mens du laver andre ting.

Når du har lært linjen udenad, tager du næste bid:

»Helliget vorde dit navn, komme dit rige…«

Ligesom vi gjorde før, gentager du det 10 gange og lægger teksten væk, siger det 10 gange og kan efterfølgende gå og øve dig, til det sidder fast.

Derefter sætter du de to linjer sammen; »Fader Vor, du som er i himlene. Helliget vorde dit navn…«

Bliv ved med at øve de to linjer sammen til du kan huske dem. Derefter tager du endnu en linje, memorerer den og sætter den sammen med dem du har øvet og kan. Og så videre.

Bruger du ovenstående metode vil kun fantasien sætte grænser for, hvor mange skriftsteder du kan citere.

God fornøjelse.

Guds Fred til Jer alle, og husk: Gud elsker dig!
Pastor Schønberg

Husk, at du kan modtage en e-mail, hver gang et nyt indlæg lægges op på bloggen. Bare tast den e-mail herunder, så får du besked med det samme.




Kategorier:Bibel, Diverse, Gør det selv, Kristenliv

Tags: , , ,

1 replies

Trackbacks

  1. 8 nytårsforsætter for den kristne – Pastor Schønbergs Blog

Skriv en kommentar

Kirkelig Fornyelse

Fællesskabet for fornyelsen af dansk kirkeliv

Fællesskabet Kirkelig Fornyelse

Danmarks Højkirkelige Bevægelse

Små Epistler

Søg indad og forstå verdenen