Velkommen tilbage

Efter en lille pause, som blandt andet er blevet benyttet til at give bloggen et mere frisk og forhåbentligt brugervenligt layout, er bloggen tilbage igen.

Siden sidst er det ikke kun bloggen der er sket noget med. Både i Danmark og den store verden sker der en masse: Et nyt lovforslag er blevet lagt frem, der vil give personer, der har en kandidatgrad i andet end teologi, mulighed for – efter at have taget en efteruddannelse – at virke som præster i Den danske Folkekirke, verden over raser coronakrisen stadig, Kina har slået ethvert håb om selvstyre og demokrati i Hong Kong ned på brutal vis, Black Lives Matter bevægelsen og den politiske korrekthed har sat sig tungt på dagsordenen og skaber splid, i Tyrkiet har præsident Erdogan gjort Hagia Sofia til moské igen, i Helsingør Stift skal vi snart have bispevalg, hvor vi skal have fundet Biskop Lise-Lotte Rebels afløser og så har vi, sidst men bestemt ikke mindst, den store glæde, at vi atter kan fejrer Højmessen og andre kirkelige handlinger (dog stadig under hensyntagen til antal deltagere) og mødes som menigheder efter lang tids pause.

Der er meget at forholde sig til – både som mennesker og som kristne. Hvad skal vi mene? hvad skal vi gøre? hvad skal vi sige?

Og netop spørgsmålet; ”hvad skal vi sige?” har ligget mig meget på sinde. Som præst står man ofte mellem valget om, hvad der bør siges – og hvad der skal siges. Eller måske rettere, hvor meget skal vi som præster blande os i?

Nogle mennesker (og præster) mener, at præster slet ikke skal blande sig i denne verdens anliggender, men holde sig fra at have politiske synspunkter, mens andre synes det er fantastisk at præster er politisk engagerede.

Det er en svær balancegang! Som præst er man et menneske som alle andre, og derfor har man politiske standpunkter og stemmer som andre efter sin overbevisning. Men som præst skal man, uanset ens politiske ståsted, være varsom med at blive så politisk, at dem man ikke er politisk enige med kommer til at fremstå som dårligere kristne (selv om det ikke er meningen, kan eet forkert lille ord tolkes sådan). For at undgå problemet kan det være nemmere – og mere sikkert – at afstå fra at blande sig i den politiske eller samfundsmæssige dagsorden. Men vender vi os væk fra denne verdens problemer og udfordringer svigter vi også vores kald; at tage vare på de svage, pege på uretfærdigheder og forkynde Guds rige.

John Henry Newman, der var en af de ledende skikkelser i det engelske højkirkelige miljø i 1800-tallet, udtrykte det på denne måde (min oversættelse):

Det siges sommetider, at gejstligheden skal afstå fra politik; og at; hvis en af Kristi præster (er politisk, er han ikke en følger af Ham der sagde, ”Mit rige er ikke af denne verden”. Det er sandt på sin vis, men, som det almindeligvis forstås er det ganske fejlagtigt.

Det er sandt, at verdslige sager ikke burde optage en gejstlig; men det vil være absurd at påstå, at han ikke skulle være optaget af verdslige sager overhovedet. I så fald er denne verden ikke forberedelse til den næste. Skal vi tale om den enkeltes synd, og ikke en nations, der jo består af en samling af individer? Skal vi tale til de fattige, men ikke til de rige og magtfulde? (Tracts of the Times, no. 2 ”The Catholic Church”, 9. september 1833)

Meget bedre kan det ikke siges! Som kristne, og som præster, påhviler der os et ansvar for ikke at lukke øjnene for eller være tavse, når det gælder vort samfunds, eller verdens problemer for den sags skyld. Vi har en pligt til, når vi ser uret, at tale imod det, at tale imod Gud- og menneskefornægtende ideologier og regimer, at påtale synden både når det gælder individet, men også når det gælder staten og vigtigst af alt altid tale for og udøve næstekærlighed og arbejde for at sprede det glædelige budskab om Guds grænseløse kærlighed.

Følg bloggen og få besked når der kommer nye indlæg om kirke, tro, bibel, liturgi og samfund.

Guds fred til Jer alle og husk: Gud elsker dig!
Pastor Schønberg


Skriv din mail-adresse herunder – og få besked direkte i din indbakke, hver gang et nyt indlæg lægges op på bloggen!


Støt pastorschoenberg.com

Vær med til at støtte Pastor Schønbergs blog og hjælp med til at sprede det glædelige budskab og kendskabet til den kristne kirke.

25,00 kr.

Du kan også vælge at donere et fast månedligt eller årligt beløb herKategorier:Blog, Nyheder, Samfund, Teologi

Tags: , , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

katolskliv.dk/

Katolsk Liv │ EWTN Danmark │ Livet som katolsk kristen

Brother Schoenberg

Faith - Bible - Church - Liturgy - Society

Små Epistler

Søg indad og forstå verdenen

Guds Ord

Bibelvers fordelt på tema

%d bloggers like this: