Jeg glæder mig i denne tid…

Juleaften nærmer sig atter med hastige skridt, og hvis du ikke allerede er i julestemning, så får du her lidt idéer, der forhåbentlig kan hjælpe.

Jeg synes selv, det kan være svært at komme i julestemning. For nogle mennesker kan juleindkøb i landets supermarkeder og storcentre skabe den rette julestemning. Men for mig virker det ikke rigtig! Overalt hænger der stjerner, hjerter, julekugler og kunstige istapper og overdimensionerede kræmmerhuse side om side med tilbudsskilte med fordelagtige priser på sodavand, gløgg, slik og mad, der er udstillinger med gaveidéer til børnene, hende og naturligvis også til ham der har det hele – alt sammen for at lokke os indenfor, så vi bruger lidt flere penge, end vi burde. Men det virker som sagt ikke altid rigtig for mig. Jeg kommer ikke i julestemning af indkøbscentre og supermarkeder. Tværtimod bliver jeg stresset og en smule irriteret. Stresset fordi man ud over de mange mennesker, larmen og de lange køer – og så mangler der et eller andet!?

En ting er nemlig underlig fraværende!

Jesus!

I julen fejrer vi, at Gud blev menneske! At Han kom til os for at frelse os. Men hvor tit finder man under sin juleshopping så meget som et krybbespil! Selv englene, der viste sig for hyrderne på markerne, er væk fra juleudstillingerne og erstattet med et hjerte eller et kæmpe snefnug af plast! Ja, selv den kære gamle julemand, Sankt Nikolaus, optræder mere og mere sjældent, hvis da ikke som en salgs-gimmick.

Men det er indlysende, hvorfor julen er blevet ”befriet” for troen – eller Gudløs om man vil! For ved at fjerne de religiøse symboler – der selv kun tilnærmelsesvis kunne lede tankerne hen på Jesus og kristendommen – er der ingen, der kan føle sig krænket eller udenfor. Man kan alle inkludere alle i forbrugsfesten. De store butikskæder kan tjene endnu flere penge ved at gøre julen til det modsatte af det det burde være – en fejring af Jesu fødsel og en tid til eftertanke og næstekærlighed.

Julens budskab er at Gud, på grund af sin kærlighed til os, kom til os. Han kom til os – og nu har vi fjernet Ham fra julen. På den måde bliver butikkernes jul et paradoks.

Så hvis du har det ligesom mig, og har svært ved at komme i julestemning af butikkernes juleudstillinger, så finder du her nogle forslag til, hvordan julestemningen kan indfinde sig! Nogle forslag har en kristen vinkel – andre er bare hyggelige:

Hjemmebagte Pebernødder

Hjemmebag slår butikkernes julebag med flere længder. Men midt i juletravlheden kan det være fristende at springe over, hvor gærdet er lavest og købe dem i stedet for selv at bage.

Men det kan på det varmeste anbefales at bage selv. Hjemmebagte julesmåkager smager bare bedre, og så er hjemmebag på en måde et symbol på juleånden. Når vi bager giver vi os tid til at forberede og fejre Jesu fødsel. Har man små børn eller børnebørn er det en herlig måde at tilbringe en eftermiddag på. Og børnene elsker at spise kager de selv har bagt, de lærer at skelne kvalitet og masseproduktion og ikke mindst kan man nyde resultatet af ens arbejde sammen med familien over en kop kaffe eller give dem som gaver til venner og kolleger.

Især Pebernødder bagt med rigtig peber er fantastiske og smager slet ikke, som dem man køber i supermarkederne – man kan rent faktisk smage peberet. De er slet ikke dårlige. Så her er en lille opskrift der er nem, hurtig og lige til at gå til:

Pastorindens Pebernødder:

Du skal bruge:

250 g mel

½ tsk. hjortetakssalt

½ tsk. kanel

½ tsk. Ingefær

1 knvsp. Peber, hvid

60 g Margarine

125 g Melis

1 æg

Hæld mel i en skål og gnid margarinen heri. Tilsæt herefter æg og melis og øvrige ingredienser. Dejen skal æltes til den hænger sammen – undertiden tror man ikke det vil kunne hænge sammen – men bare bliv ved.

(dejen kan med fordel opbevares i køleskab natten over)

Skær stykker af den færdige dej, til dem ud til pølser og skær dem i stykker på 1 – 1½ cm.

Tril stykkerne til små kugler og bag dem ved 180 grader i ca. 5 minutter.

2. Humbug – Et juleeventyr – enten bogen eller filmen.

En af de allerbedste julehistorier der nogensinde er skrevet er Charles Dickens’ ”Et juleeventyr” fra 1843. I historien følger vi den rige gnier Scrooge, der synes julen er spild af tid og penge. Han nægter at give penge til velgørenhed, vil dårligt give sin kontormedarbejder fri til jul – ja, selv hans nevø Freds invitation til at fejre jul med ham og hans hustru affærdiger han med ordet ”humbug!”.

Men natten før jul får Scrooge besøg af sin afdøde kompagnon Marleys genfærd. Marley fortæller ham, at der selvsamme nat vil komme tre ånder til ham: fortidens, nutidens og fremtidens ånd. Og gennem sine natlige eventyr og besøg i barndom, ungdom, nutid og fremtid bliver Scrooge forandret.

Selv om historien ofte (og for det meste) læses uden en kristen indgangsvinkel, så er den faktisk et underfundigt eksempel på, hvordan man også kan fortælle om Guds handlen med mennesket.

Scrooge er et billede på mennesket – på os alle sammen. Vi går op i denne verdens rigdom og er optaget af os selv og vores egne interesser – det syndige menneske kan man kalde det. Hans afdøde kompagnon Marley er et billede på Johannes Døberen, der opfordrer Scrooge (mennesket) til at omvende sig – glemme rigdom og status, men se livets sande værdi – og som Johannes forudsagde Jesu komme, forudsiger Marley åndernes komme. Ånderne er nemlig billedet på den Hellige Treenighed: Gud Fader eller Gud Skaber, Gud Søn og Gud Helligånd.

Fortidens ånd er Gud Skaber. Scrooges mor dør ved fødslen, hans far er en hård mand, men han har sin elskede søster, et godt job, en god arbejdsgiver og en smuk forlovet. Men syndefaldet indtræffer. Scrooge glemmer i jagten på penge meningen med livet, og bliver indekroget i sig selv, og vender sig bort fra alle der viser ham kærlighed.

Nutidens ånd er Jesus (der bringer minder om Søren Kierkegaards tale om menneskets møde med Jesus, hvor enhver der tror må blive samtidig med Jesus). Nutidens ånd viser Scrooge, hvad hans synder har resulteret i og, hvordan selvoptagethed skader hele menneskeheden og kalder på, at han om vender sig.

Den sidste ånd, fremtidens ånd, er Helligånden, der ved at vise fremtiden som den bliver, hvis Scrooge ikke omvender sig, men åbner samtidig for omvendelsens mulighed.

Det er et eventyr som alle bør læse og/eller se. Vil man se filmen, bør man se versionen fra 1984. Har man set filmen før, så bør man se den igen i et kristent lys, og så vil man finde en helt ny forståelse af historien. Og har man ikke set den – SE DEN – du vil ikke fortryde det!

Har du børn kan man også se ”Muppets juleeventyr” med frøen Kermit J

3. Og det skete i de dage – Læs Juleevangeliet

En god idé til at komme i julestemning er at læse Lukasevangeliet Kap. 2 vers. 1-20, populært kaldet Juleevangeliet. Her hører vi beretningen om Jesu fødsel. Har du ikke en bibel derhjemme, så kan du finde juleevangeliet her på Bibelselskabets hjemmeside.

4. Jeg glæder mig i denne tid – Peter Jul

”Jeg glæder mig i denne tid; nu falder julesneen hvid, så ved jeg julen kommer” således indledes Johan Krohns bog ”Peters Jul” fra 1866. Peters Jul består af en række digte, hvor vi følger en drengs oplevelse af julen i et borgerhjem i datidens København; fra forventnings glæde til juleaften over nytårsaften til juletidens afslutning. Peter Jul er et fantastisk tidsbillede, der giver et glimt af en tid før julen blev et forbrugsræs, og kan give ideer til nye juletraditioner.

Herhjemme hos Pastoren er vi for eksempel begyndt at spise træet!!! Udtrykket at spise træet kendes også fra julesangen ”Højt fra træets grønne top” af Peter Faber fra 1847, hvor vi hører at træet først skal vises og siden spises. Vi pynter vi juletræet med kræmmerhuse, der fyldes med Pebernødder og chokoladejulemænd, og hænger slikstokke på grenene. Det ser hyggeligt ud, og børnene nyder at spise godterne, mens de pakker gaver op (sandt at sige er meget af det allerede blevet spist under juleaftensdags ventetid – men sådan er børn J ).

5. Et barn er født i Betlehem – Syng salmer

Det kan selvfølgelig virke lidt underligt at sidde derhjemme og synge for sig selv eller kun et par personer uden musik. Men tag salmehæftet – eller salmebogen, hvis du har en – og læs salmerne igennem og nyn med. Det er forbavsende, hvor meget man faktisk kan huske af de sange vi kun synger et par gange om året. Når man læser og nynner er det svært ikke at komme i julestemning – og vil man hører melodierne kan jeg anbefale at man går ind på www.lyttildanskesalmer.dk, hvor man kan hører salmerne med sang og orgel.

Har du små børn så brug salmehæftet med julesange, når du synger godnat sange. Børnene kender i mange tilfælde nogle af salmerne fra børnehave eller de små klassetrin, hvor de øver dem op mod jul, og nyder at kunne synge med.

Og sidst men ikke mindst – Gå i Kirke

Det siger vel egentligt sig selv. Men især i julemåneden er der noget helt specielt ved at gå i Kirke. Ikke bare Juleaften, men også i adventstiden hvor vi venter på juleaften.

Så slap af, nyd forventningens glæde, kom i julestemning og mind dig selv om, hvad det er julen egentlig handler om: At Gud lod sig føde som menneske for vores skyld – for at frelse os. Et glædeligere budskab og en større gave findes vel ikke!

Glædelig (snart) første søndag i advent

Guds Fred til Jer alle, og husk: Gud elsker dig!
Pastor Schønberg


Skriv din mail-adresse herunder – og få besked direkte i din indbakke, hver gang et nyt indlæg lægges op på bloggen!


Støt pastorschoenberg.com

Støt Pastor Schønbergs blog og hjælp med til at sprede det glædelige budskab og kendskabet til den kristne kirke.

25,00 kr.

Du kan også vælge at donere et fast månedligt eller årligt beløb herKategorier:Bibel, Gør det selv, Gudstjeneste-Salmer, Højtider, Højtider-Jul, Opskrifter

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

katolskliv.dk/

Katolsk Liv │ EWTN Danmark │ Livet som katolsk kristen

Brother Schoenberg

Faith - Bible - Church - Liturgy - Society

Små Epistler

Søg indad og forstå verdenen

Guds Ord

Bibelvers fordelt på tema

%d bloggers like this: