Twisted Sister – O Come all ye faithful!!!???

Gammel salme og heavy metal mødes – julestemning opstår.

Normalt kaster jeg mig ikke ud i musikanmeldelser her på bloggen, men en gang skal være den første – og måske bliver det ikke den sidste. Men jeg føler mig nødsaget til det efter at have hørt en fantastisk genindspilning af salmen ”Oh, Come All Ye Faithful” (også kendt som ”Adeste Fidelis” på latin, og på dansk  ’Kom, alle kristne’ nr. 112 i Den Danske Salmebog).

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er jeg traditionalist, når det kommer til valg af salmer til gudstjenesten. Jeg er blevet drillet (kærligt) af kolleger der påstår, at jeg anser alle salmer skrevet efter år 1880 som for moderne. Og det er ikke skudt helt ved siden af. Jeg synes, at der er en dybde i mange af de gamle salmer, som jeg har svært ved at finde i de moderne salmer. Samtidig synes jeg, at musikken vi benytter i kirkerummet bør have en højtidelighed (hvis det er det rette ord), der adskiller det fra verden uden for. Og så er det selvfølgelig et spørgsmål om tradition og kultur.

Men det handler et langt stykke hen ad vejen om smag og behag, samt vægtning af tradition og arv. Men at jeg er traditionalist, når det kommer til salmer, betyder ikke, at jeg hjemme kun lytter til salmesang. Jeg elsker (men får desværre ikke lyttet nok til) klassisk musik, især Händel og Stravinsky, og selvfølgelig bandet over alle The Beatles, og ung havde jeg en forkærlighed for punk-musik og hård rock, som stadig hænger ved.

Derfor var det også en glædelig overraskelse, da jeg fandt en genindspilning af den gamle salme ”Come all ye faithful” Og bandet bag genindspilningen er ingen ringere end Twisted Sister.

Twisted Sister havde sin storhedstid i 80érne, og blev kendt for deres store hår, overdrevne sminke og outrerede tøj og spillede en blanding af heavy metal og glamrock. Blandt deres mest kendte hits er numre som: ”We´re not gonna take it” og ”I wanna Rock”. Bandet gik siden i opløsning i slutfirserne og fandt i 90érne sammen igen.

I 2006 (det er gået hen over hovedet på mig i 14 år – indtil jeg tilfældigt fandt den på youtube) genindspillede de ”Oh Come All Ye Faithful” i bedste Twisted Sister-stil.

Genindspilningen har en helt fantastisk energi og formår virkelig at få en i julestemning. Det er en af de sange, der gør at man i lang tid efter går rundt med et smil på læben. Og den forener på fortræffelig vis det gamle og det nye, så alle kan lytte med. Twisted Sister viser på glimrende vis, at det glædelige budskab om at Gud blev menneske i Jesus ikke er bundet til, hverken musikform eller kirkerum, men er noget alle kan glædes over og lovprise i den musik de elsker.

Du bør ikke snyde dig selv for denne oplevelse!

Selv om det kan komme bag på en at et band som Twisted Sister indspiller en julesalme, er det måske i virkeligheden ikke så overraskende igen. Under en senatshøring vedrørende censur slog forsangeren Dee Snider fast, at han var opdraget i et kristent hjem og stadig holdt fast ved sin overbevisning. Måske netop derfor er det ikke et tilfælde, at ”Oh, Come All Ye Faithful”, var inspiration til bandets hit ”We´re not gonna take it”, hvilket man også kan høre på genindspilningen, hvor en guitarsolo slår over i netop dette nummer.

En lille sjov oplysning: Nummeret slutter med at slå over i den jødiske folkesang ”Hava Nagila”, som synges ved jødiske fejringer.

De bedste julehilsner og god lytning

Pastor Schønberg

Du kan høre: ”Oh Come All Ye Faithful” her:

I traditionel engelsk version (koret fra King’s College Cambridge): https://www.youtube.com/watch?v=T5rMQ6P12WY

I dansk version: https://lyttildanskesalmer.dk/ (skriv 112 i rubrikken salmenummer)

Og med Twisted Sister: https://www.youtube.com/watch?v=vmEfFlbqbbY


Skriv din mail-adresse herunder – og få besked direkte i din indbakke, hver gang et nyt indlæg lægges op på bloggen!


Støt pastorschoenberg.com

Støt Pastor Schønbergs blog og hjælp med at sprede det glædelige budskab og kendskabet til den kristne kirke.

25,00 kr.

Du kan også vælge at donere et fast månedligt eller årligt beløb herKategorier:Anmeldelser, Gudstjeneste, Højtider, Højtider-Jul, Musik, Salmer

Tags: , , , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. 100! – Pastor Schønbergs Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

KATOLSK LIV | EWTN Danmark

Katolsk Liv │ EWTN Danmark │ Livet som katolsk kristen

Brother Schoenberg

Faith - Bible - Church - Liturgy - Society

Små Epistler

Søg indad og forstå verdenen

Guds Ord

Bibelvers fordelt på tema

%d bloggers like this: