I dag bringer vi et gæsteindlæg fra pastor emeritus Poul Sørensen, der har skrevet om en af Jesu kvindelige følgere – Maria fra Magdala, bedre kendt som Maria Magdalene.
De fire evangelister fortæller, at det var en kvinde, der blev kronvidnet til Jesu opstandelse.
Denne kvinde var nok Jesu mest hengivne discipel.
Evangelisten Lukas fortæller, at 12 mandlige disciple fulgtes med Jesus fra sted til sted. Men der var også nogle kvinder med i rejsefølget. Det var kvinder, som Jesus havde helbredt for onde ånder og sygdomme.
En af de kvinder, som Jesus havde befriet, var Maria fra Magdala. Lukas fortæller, at Jesus havde befriet hende for syv dæmoner, noget som antyder, at hun i lang tid havde været ramt af svære psykiske lidelser, måske depressioner.
Jesus gav undtagelsesvist denne tidligere syge og dæmonbesatte kvinde lov til at være med i rejsefølget fra Galilæa til Jerusalem.
Lukas fortæller, at hun og andre navngivne kvinder “sørgede for dem af deres egne midler” (8,3).
Magdala, som var denne Marias hjemby, var en fiskerby på vestsiden af Genesaret Sø. Byen havde fået navn efter et fyrtårn på stedet, idet “magdala” slet og ret betyder fyrtårn.
Maria fik sit tilnavn “Magdalene” efter sin hjemby med fyrtårnet.
Oprindeligt er tilnavnet ikke et egentligt navn; tilnavnet tjener til at skelne hende fra alle andre kvinder, der også hedder Maria, for eksempel Jesu egen mor.
Paris har sin Madeleinekirke, La Madeleine.
Men også på Djursland findes Marie Magdalene kirke og sogn.
En treårig britisk pige ved navn Madeleine, der forsvandt fra en feriebolig på Algarve-kysten i 2007, bragte navnet Madeleine på alles læber.
I Højskolesangbogen er der en bevægende sang om en “Madeleine”, skrevet på alsisk, en sønderjysk dialekt.
Den amerikanske bestseller-forfatter Dan Brown fik i 2003 udgivet “Da Vinci Mysteriet”. Et hovedpunkt i dette fiktionsværk er, at Jesus og Maria Magdalene blev gift og fik et barn sammen, som det franske kongehus stammede fra. Man skal høre meget, inden ørerne falder af!
I stedet for at bruge tid på at læse denne mursten af Dan Brown gør man tusind gange bedre i at læse kapitel 20 i Johannesevangeliet om den hengivne discipel Maria Magdalene, der møder den opstandne Jesus nær ved klippegraven.
Den dybt bedrøvede og nedbøjede Maria Magdalene troede først, at det var havemanden, men da “havemanden” nævnte hendes navn, gik det med et op for hende, at det var Jesus, der stod lyslevende foran hende.
Hun vendte sig om og sagde til ham på hebraisk: “Rabbuni!” – det betyder Mester.
Jesus siger så de berømte ord til Maria Magdalene: “Rør mig ikke!”
Ordene citeres ofte på latin: “Noli me tangere!”
Flere berømte malere har på lærred beskrevet dette øjeblik, hvor Jesus siger “Rør mig ikke!”
I stedet for at skrive flere ord, vil jeg vise dig, læser, et maleri af dette øjeblik, malet af Giovanni da Fiesole (1395-1455), som hans klosterbrødre kaldte Fra Angelico, “Den englelige broder”.

Poul Sørensen, pastor emeritus
Husk – tilmeld dig herunder og få besked, hver gang et nyt indlæg slås op på bloggen
Kategorier:Bibel, Gæsteindlæg, Kirkehistorie, Teologi
Skriv et svar