Tag noter i kirken!

Få mere ud af din kirkegang!

For de fleste kirkegængere er normalen, at man under gudstjenesten sidder og lytter med salmebogen i hænderne. Men får vi nok ud af kirkegangen på den måde?

Har du overvejet at tage noter i Kirken?

I dette indlæg får du lidt idéer til, hvordan du kan forberede dig bedre på søndagens kirkebesøg, og hvordan du kan dykke dybere ned i søndagens tekst og prædiken.


Forberedelse

Læs teksten hjemmefra!

En af de bedste måder man kan forberede sig på søndagens gudstjeneste er ved at læse den pågældende søndags tekst på forhånd.

Hver søndag har sine egne faste tekster, der læses op i kirken. En fra Det Gamle Testamente, en epistel (altså et brev fra Det Nye Testamente) og en Evangelielæsning.

Det er teksten fra Evangeliet, som præsten prædiker over eller udlægger, som det også kaldes.

Ved at have læst teksten på forhånd, er det nemmere at følge med i teksten. Samtidig har man mulighed for at reflektere over teksten, inden man hører, hvad præsten får ud af den.

I salmebogen kan man finde dem bagest. De er delt op i første og anden tekstrække. Første tekstrække indeholder teksterne der læses i ulige år, mens anden tekstrække indeholder teksterne der læses i lige år. (Har du ikke en salmebog kan de anskaffes til en nogenlunde fornuftig pris Du kan også høre din lokale Kirke, om det er muligt at låne en salmebog med hjem, fordi du vil læse teksten på forhånd).

Du kan også gå ind på Bibelselskabets hjemmeside og finde den kommende søn- eller helligdagstekst her: kommende prædikentekst.

Så HUSK: Læs søndagens læsninger hjemmefra!

Husk Bibellæsning

For at sætte teksten i perspektiv er det en god idé at læse hele kapitlet, hvorfra Evangelieteksten stammer. Det giver lidt information om, hvem der tales til, hvor handlingen udspiller sig, hvem der er til stede og hvor i Jesu liv vi befinder os.

Baggrundsinformation

For at være så godt forberedt som muligt, kan du også søge baggrundsinformation om teksten.

Man kan benytte bøger som eksempelvis Gads Bibelleksikon, der kan fås hos bl.a. Det Danske Bibelselskab for kr. 699,- (se her) eller Müllers Bibelleksikon (tidligere også kaldet Politikens Bibelleksikon) til kr. 100,- (se her). Du vil uden tvivl også kunne finde nogle i antikvariater til en billigere pris.

En anden mulighed er kommentarer som også sælges gennem Bibelselskabet. De har dog ikke så mange, så igen vil du nok få mere ud af antikvariater.

En billigere, men ikke så detaljeret, løsning er internettet. Søg eksempelvis på: ”Markusevangeliet”, så vil der komme en række resultater frem, du kan udforske. En anden mulighed er at søge på wikipedia.dk – der har artikler og underartikler om snart sagt alt.

Hvad skal du have med i Kirke

Ting du skal bruge, hvis du tager noter i kirken.

  • Notesbog
  • Skriveredskab
  • Bibel (nogle har deres Bibel med så de kan understrege passager)

Notesbog

En A5-notesbog er passende. Husk – helst med hård indbinding, da det gør det lettere at skrive.

Skriveredskab

Valg af skriveredskab er i høj grad et spørgsmål om personlig smag. Nogle foretrækker kuglepen, andre gel-penne, andre igen blyanter, medens andre igen vil have en stiftblyant.

En blyant er smart, da man kan viske ud. Og vil man tage noter i sin Bibel, så er en blyant at foretrække, da kuglepen ofte vil gå igennem papiret.

Til understregninger af passager i sin Bibel kan man med fordel benytte en overstregningspen eller en farveblyant.

Men igen det er et spørgsmål om, hvad der virker bedst for en.

Bibel

Vil man have en Bibel med i Kirke, er det en god idé at købe en brugt Bibel, man kan bruge som ”arbejdsbibel”. Her kan man tage noter, strege under osv.

I Kirken

Notetagning

Inden du går i gang med dine noter, så husk; meningen er ikke, at du skal transskribere prædikenen! Det vil sige; du skal ikke skrive prædikenen ned ord for ord.

Skriver du alt ned ord for ord, lytter du ikke til prædikenen. Du vil i stedet være fokuseret på at få skrevet alt rigtigt ned i stedet.

HUSK: At tage noter har to formål: 1) at du holder fokus og 2) at du kan huske prædikenen i grundtræk.

Begynd med at skrive dato og søndagens navn. Kommer du i forskellige Kirker eller hos forskellige præster, er det en god idé at anføre, hvor du har hørt prædikenen og, hvem der har prædiket.

Som sagt er meningen med dine noter ikke, at du skal skrive prædikenen ned ord for ord. Lyt i stedet til prædikenen og skriv det ned du finder vigtigt.

Nogle præster indleder deres prædiken med at fortælle, hvilke temaer eller punkter de vil fokusere på. Det giver dig en mulighed for at lave en oversigt i punktform, som du kan udvide efterhånden som prædikenen skrider frem.

I andre tilfælde vil det være nødvendigt at lytte sig frem til strukturen, efterhånden som prædikenen skrider frem. Og der er som regel altid en struktur.

Det kræver en del øvelse at lære at tage noter, men allerede efter få gange vil du finde din egen teknik, der passer dig.

Det vigtigste er, at du til en start er opmærksom på: vendinger, ord, forklaringer eller pointer.

Når prædikenen er færdig, er det en god øvelse at skrive hovedbudskabet i prædikenen i én sætning.

Efter Gudstjenesten

I mange kirker er der efter gudstjenesten kirkekaffe, hvor der er mulighed for at tale med præsten. Benyt muligheden for at vende eventuelle spørgsmål om prædikenen du måtte have med præsten.

De fleste præster elsker, når der er nogle der stiller spørgsmål til deres arbejde. Og du hjælper samtidig præsten til at blive endnu bedre. Alt for sjældent bliver præster udfordret på deres prædikener. Menigheden har et ansvar for, at præsterne bliver udfordret, så deres prædiker er vedkommende og holder sig til at prædike Guds Ord.

Det er en vigtig opgave.

Er du med i en Bibelstudiekreds kan du foreslå, at man kigger på teksten til den pågældende søndag – både før og efter søndagen. Det kan være spændende at høre andre, hvad de får ud af teksten inden gudstjenesten, og efterfølgende, hvordan de synes prædikenen afspejler jeres opfattelse af teksten. Og selvfølgelig vil det også være oplagt at tale med præsten om, hvorfor han valgte at lægge vægt på det han gjorde.

Og endelig: Når du tager noter af en prædiken, er det ikke, fordi du bare skal huske den. Det er en måde, hvorpå du kan fordybe dig i Guds Ord og lytte til, hvad Han fortæller dig.

Så fat din blyant, blok og Bibel og afsted. God fornøjelse.

Guds fred til Jer alle, og husk: Gud elsker dig!
Pastor Schønberg


Får du ikke allerede besked, når nye indlæg lægges op – så skriv din email herunder!



Kategorier:Bibel, Bibelstudie, Gør det selv, Gudstjeneste, Kristenliv, Prædikener

Tags: , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

KATOLSK LIV | EWTN Danmark

Katolsk Liv │ EWTN Danmark │ Livet som katolsk kristen

Brother Schoenberg

Faith - Bible - Church - Liturgy - Society

Små Epistler

Søg indad og forstå verdenen

Guds Ord

Bibelvers fordelt på tema

%d bloggers like this: