DR – ikke – Påske

På grund af en brækket fod var jeg desværre forhindret i at deltage i Kirkens fejring af vores største højtid – Påsken. Jeg skulle endda have holdt vågenat i Smørum Kirke og fejret den første gudstjeneste ved solopgang kl. 06:30. Men i stedet måtte jeg blive hjemme – som præst er det ikke morsomt.

Men som bekendt: Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget! Så jeg tænkte; ”i stedet benytter jeg muligheden for at se nogle spændende programmer og film om kristendommen og kristendommens historie hjemme i stolen med foden oppe og piben og kaffe ved hånden”.

Men jeg skulle blive slemt skuffet over DR!

For den tv-uge jeg så frem til formede sig ikke som forventet:

Skærtorsdag indledtes med en morgenandagt kl. 08:05 til 08:30. Det var det DR havde svunget sig op til på fejringen af dagen, hvor Jesus indstiftede et af kirkens sakramenter.

Måske langfredag ville blive bedre??….

Og en smule bedre blev den da! Der var gudstjeneste fra Sortebrødre Kirke kl. 10:15 – og en genudsendelse af samme gudstjeneste på DR2 kl. 14:05, efterfulgt af et ellers spændende program: ”Gåden om Jesu Grav”.

En stille dag – men det er vel, hvad man kan forvente af Langfredag.

Lørdag må bestemt blive bedre! – sagde jeg til mig selv.

Måske nogle spændende dokumentarprogrammer om kristendommen om dagen og film om aftenen – lørdag er jo filmaften!  Måske ville DR vise ”Passion of the Christ” eller en anden film om Jesus eller kristendommen. Mine forventninger var store – og tilsvarende min skuffelse.

For lørdagen bød kun på morgenandagt på DR, efterfulgt af en genudsendelse af Palmesøndags gudstjeneste. Og så selvfølgelig ”Før søndagen”, hvor man kunne høre ”Krist stod op af døde”.

Påskesøndag oprandt endelig!

Man vågner med et smil på læben. Opstandelsesdagen. Det bliver en god tv-dag (nu hvor man ikke kan komme i Kirke)!

Dagen starter lovende – Gudstjeneste på DR1 kl. 10:15, med genudsendelse kl. 14:00 på DR2, efterfulgt af programmet ”fem skarpe om Jesus” (et kvarters program hvor fem ting om Jesus trækkes frem – tre minutter til hvert emne!?).

Og derefter – stilhed…….

2. påskedag var mine forhåbninger til en ordentligt sendeflade små – og jeg blev da heller ikke skuffet!

DR2 starter DR’s dækning af påsken klokken 09:00 med en genudsendelse af ”fem skarpe om Jesus”, efterfulgt kl. 09:20 af programmet ”Kampen for at redde Notre Dame”, som handler om restaureringen af katedralen. Et spændende program, men trosstof er det ikke (måske trosredaktionen har tænkt: er der en kirke i programmet, så er det trosstof???)

En trist tv-uge på DR.

Men Herren være lovet at andre kanaler bød på programmer med påskemesser, dokumentarprogrammer og andet godt om kristendom og kultur.

Dækningen af trosstoffet i påsken er skåret ned til gudstjenester (med genudsendelser) og endda ingen gudstjeneste Skærtorsdag, tre sølle dokumentarprogrammer (ét om restaureringen af Jesu grav, ét om restaureringen af Notre Dame Kirken og ét kvarters program om Jesus) og ikke en film! Det er, hvad vores allesammens DR kan svinge sig op til at vise på kristendommens største højtid over en hel uge. Det er pinligt!

DR svigter både folkekirkens medlemmer, der udgør over 74% af befolkningen og betaler licens, og de svigter den formidling af vores kulturarv, som de er forpligtede på.

Jeg har spekuleret over, hvordan det kan være at det forholder sig sådan?:

Skyldes det, at man vil spare penge på trosstoffet og i stedet kanalisere dem over til programmer som ”Den store bagedyst”, ”Alene i vildmarken”, ”Rigtige mænd” eller ”Fie” for at kunne konkurrere med de kommercielle kanaler? (Bemærk: flere af de kommercielle kanaler/betalingskanaler havde faktisk gode og interessante programmer om Jesu liv og kristendommens historie – så man kan altså godt vise det og have fine seertal)

Skyldes det, at der er få journalister som den ovenud kompetente Anders Laugesen (cand.phil. i kristendomskundskab) – og alt for mange – både journalister, redaktører og anden ledelse – der simpelthen ikke har nok viden om kristendom og dansk kultur til at producere noget, der lever op til et minimumskrav af kvalitet.

Eller – endnu mere foruroligende at tænke sig – kan det skyldes en bevidst nedprioritering af kristent stof. Er det i virkeligheden en kamp mod dansk kultur og den kristne tro?

Skriv en kommentar og lad mig vide, hvad du synes om DR’s dækning? Og har du det som jeg, hvad du tror baggrunden for den manglende fokus på påsken skyldes?

Guds Fred til Jer alle!
Pastor SchønbergKategorier:Højtider, Kirke, Samfund, Teologi

Tags: , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

KATOLSK LIV | EWTN Danmark

Katolsk Liv │ EWTN Danmark │ Livet som katolsk kristen

Brother Schoenberg

Faith - Bible - Church - Liturgy - Society

Små Epistler

Søg indad og forstå verdenen

Guds Ord

Bibelvers fordelt på tema

%d bloggers like this: