Moderne teknologi – en god tjener, men en streng herre

Moderne teknologi har mange fordele! Vores måder at kommunikere på er blevet grundlæggende forandret på få år. Vi har adgang til informationer døgnet rundt, kan arbejde hjemmefra og kan kommunikere globalt hurtigt og billigt.

Men der er, i mine øjne, ingen tvivl om, at vores brug og optagethed af den moderne teknologi et langt stykke hen ad vejen er kørt af sporet.

Da jeg begyndte som kirketjener for 14 år siden, benyttede vi ikke computere i vores arbejde. Nuvel, kordegnene foretog personregisteringer, udskrev attester og lignende på computere, men i det daglige arbejde blev den berømte Mayland-kalender benyttet. En gang om ugen eller hver 14. dage mødtes man og gennemgik i fællesskab, hvilke aktiviteter og arrangementer der lå i nærmeste fremtid. Skulle man have fat på en kollega ringede man til dem (nok fra mobiltelefon – men en dum udgave), eller man lagde en seddel i deres dueslag. Og i al den tid var der aldrig en højmesse, dåb, vielse, bisættelse, menighedsrådsmøde, der ikke blev afholdt – det fungerede altså.

Det gør det også i dag, men situationen er ganske anderledes. I dag synes det at være umuligt at bliver samme arbejde uden mails, teams-/skypemøder, onlinekalendere, administrationsprogrammer, sms’er, skriveprogrammer og internet. Og det besynderlige er, at vi synes at bruge længere tid på udførelsen af de samme opgaver, end vi gjorde tidligere. Når man så hertil lægger ”privatlivets” programmer oveni: aula (elev-/skolesystem, e-boks, diverse apps, private mails, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest med mange flere, øger det uden tvivl stressniveauet.

Og fordi vi hele tiden er online, er det blevet svært at skelne mellem fritid og arbejdstid. For hvorfor ikke lige besvare mailen, når telefonen alligevel er tændt, og vi har med den i hånden. Og hvorfor ikke lige vende tilbage ved det ene eller andet projekt, når man alligevel har fem minutter til overs, mens børnene gynger, og man selv sidder på bænken. Når den er ved hånden kan man jo lige så godt, bare lige…
Denne brug af vores online-muligheder, gør også at vi snart forventer, at andre også altid lige har tid til at besvare et opkald, sms eller en mail. Jeg har selv oplevet forældre til konfirmander ringe sent en lørdag aften for at høre, hvor lang tid konfirmationen i kirken tager. Før i tiden ville man have brugt en af sine pauser i løbet af dagen på at ringe om sådanne spørgsmål – altså i kontortiden (Men hvorfor tager du din arbejdstelefon på det tidspunkt vil nogle spørge, det er jo dit eget valg!? Jo, som præst kan folk have brug for at komme i kontakt med os i tilfælde af kriser også i weekender. Problemet er at 95% af de opkald der kommer uden for kontortid kan vente, men alligevel foretages fordi folk tænker; »nu har jeg tid, så må andre også have det!«).

Ligeså hurtigt som udviklingen af teknologien har fundet sted, ligeså hurtigt er det, der skulle have været en hjælp til arbejde og privatliv, i mange tilfælde endt med at være en hæmsko og hindring for en nemmere dagligdag, som teknologien oprindeligt skulle have givet os.

Den moderne teknologi er som det siges om ilden; en god tjener, men en streng herre!

Frem for at gøre alt nemmere, bliver vi lettere stressede. Og vi glemmer helt at ting kan gøres på en anden måde: Se engang herunder nogle af de forskelle der er på tiden før og nu:

Før: Han holder frokost pause, men du kan prøve at ringe igen senere!

Nu: Han holder frokostpause, så du kan fange ham på hans mobil.

Før: Han er sygemeldt i dag, men vi håber han er tilbage I morgen.

Nu: Han er syg i dag, så han arbejder hjemmefra!

Før: Hun holder ferie denne uge, så hun er først at træffe i næste uge.

Nu: Hun holder ferie, men du kan sende hende en mail, så plejer hun at svare.

Før: aviser og blade gik på omgang på kontoret eller i kantinen.

Nu: Bruge timer på internettet på at læse relevant (og irrelevante) nyheder.

Før: Gik hjem fra kontoret klokken 16:30

Nu: Tjekker mails klokken 06:30 om morgenen

Før: Mødtes over en øl i frokostpausen

Nu: Tager en time i fitnesscentret i frokostpausen.

Faren ved den moderne teknologi er, at vi glemmer nærværet med familie, venner og kolleger og at leve livet.

Men hvad er løsningen så? At opgive den moderne teknologi? Nej, men måske at foretage en nøgtern vurdering, hvad der egentlig er gavnligt i ens arbejdsliv og fritid.

Undersøg de programmer og tjenester du bruger og spørg dig selv: »Er det her virkelig nødvendigt« og hvis det ikke er – så skrot det!

Tjek mail, når du møder på arbejde! Og igen en time før du har fri (så du kan nå at besvare evt. vigtige mails).

Drop notifikationer på din telefon.

Sæt tid af til at læse nyheder, se youtube, læse blogs, tjekke Facebook – giv f.eks. dig selv en halv time om dagen. Så snart du sætter en tid, som du skal overholde, vil du få set de ting, der har betydning for dig, i stedet for at surfe rundt i timer på nettet.

Brug papir og blyant/kuglepen: Skriver du ting ned vil du bedre kunne huske det. (Samtidig er der åbenlyse fordele ved en kalender eller notesbog; den løber ikke tør for strøm, den kan ikke hackes og den går ikke ned).

Kort sagt: Brug det der rent faktisk er en hjælp – skrot resten.

Guds fred til Jer alle og husk Gud elsker Dig
Pastor Schønberg

Husk: Hvis du ikke allerede er følger af bloggen her, så kan du skrive din email-adresse herunder – så får du besked i din mailbakke, hver gang et nyt indlæg slås op (tirsdag, torsdag og søndag).Kategorier:Samfund

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Vel skrevet. Ja, arbejde og fritid flyder sammen. Nu læser jeg denne glimrende tekst i min arbejdstid, til gengæld tjekker jeg arbejdsmails og mit arbejdes Facebookprofil i min fritid….Bedste hilsner Thomas

    Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

katolskliv.dk/

Katolsk Liv │ EWTN Danmark │ Livet som katolsk kristen

Brother Schoenberg

Faith - Bible - Church - Liturgy - Society

Små Epistler

Søg indad og forstå verdenen

Guds Ord

Bibelvers fordelt på tema

%d bloggers like this: