Prædiken – 2. søndag efter Helligtrekonger

»Gør, hvad som helst Han siger til Jer!«

I dagens evangelium hører vi om det første under Jesus gør i Johannesevangeliet. Efter at være blevet døbt af Johannes Døberen, deltager Han, og de første af disciplene Han har samle få dage før, sammen med hans mor Maria, i en bryllupsfest i Kana.

På den tid var bryllupper slet ikke, som vi kender dem i dag. Det var ikke en stor fest, der blev afsluttet med at brudeparret forlader festen i de lejede lokaler. Bryllupperne blev holdt i hjemmet og strakte sig over flere dage, hvor man i mere eller mindre grad holdt åbent hus for familie, naboer, venner og forretningsforbindelser. Og hvor bryllupsfester i dag ofte kan betragtes som ”brudens” fest, hvor hun med flotte kjoler, brudepiger udgør festen centrum, så var det ved antikkens bryllupper manden, der var i centrum. Udover at være en fejring af vielsen af to mennesker, så brylluppet var også en social begivenhed, der viste hvor brudgommen befandt sig på den sociale rangstige. Og med det for øje forstår man sagtens, hvor stort et problem, det har været for brudgommen, at vinen slipper op.

Maria synes at være den første, der ser at vinene er sluppet op. Så hun vender sig mod Jesus og siger: »De har ikke mere vin.« En tolkning af Marias ord kunne være, at hun prøver at fortælle Jesus at de, og disciplene, bør gå for ikke at sætte brudgommen i forlegenhed, men det virker rettere, som hun ønsker at Han gør noget. Ligesom hun fødte Guds Søn, og spillede en rolle i Guds Frelsesværk, så spiller hun igen en rolle i Jesu gerninger.

Og så kommer det lidt mærkelige svar fra Jesus »Hvad vil du mig, kvinde?«

På moderne dansk lyder vendingen negativ, en smule som: »Hvad rager det mig, kvindemenneske?« Men på aramæisk svarer det til tiltalen ”Frue”  og var en almindelig vending, når man tiltaler en kvinde, som vi også hører Jesus bruge, da Han hænger på korset (se Joh 19:26). Så der er snarere et spørgsmål, Jesus stiller i retning af betydningen: »Hvad er der galt frue?«

Maria siger derefter til husets tjenere »Gør, hvad som helst han siger til jer.« Hun tvivlede ikke, da englen stod foran hende og fortalte hun skulle føde Guds Søn, og hun tvivler heller ikke nu på, at Jesus vil løse problemet.

Jesus siger derefter til tjenerne, at de skal tage de seks vandkar, som man brugte til rituel renselse, og befaler dem at fylde dem op med vand. Jeg har ikke selv set sådanne kar, men de skulle kunne rumme omkring 75 liter hver, altså med seks kar bliver det til hele 450 liter. Da karrene er blevet fyldt, bliver et glas bragt til skafferen, altså den person der har ansvaret for mad og drikke til brylluppet, for at han kan smage på det.  Skafferen ved ikke, hvad der er sket, men siger til brudgommen:

»Man sætter ellers den gode vin frem først, og når folk har drukket godt, så den ringere. Du har gemt den gode vin til nu.«

Forvandlingen fra vand til vin foregik så at sige i det skjulte. Ingen store armbevægelser eller trylleord til ære for et publikum, men bare de simple ord: »Fyld karrene med vand.« Ja, efter hvad vi hører, rører Han ikke engang ved vandet eller karrene.

Men hvorfor gjorde Jesus et under ved et bryllup, og så for en mand der var velstillet.

Man kan sige, at i den konkrete situationen trådte Jesus ind og reddede mandens liv, forstået som hans værdi socialt set. Havde Jesus forblevet passiv, var der overhængende fare for, at manden og hans hustru ville blive sociale udstødte, hvilket ville have været katastrofalt for deres fremtidige tilværelse.

Men underet rækker langt ud over at redde brudeparret. Ved at gøre vand til vin viser Jesus os, hvem Han er; at Han er Gud Skaberen. Han skaber ved sit ord og frelser ved sit ord. Og Han er den, der kan fylde os – de tomme vandkar – med tillid til Ham, så vi forhåbentlig kan have den samme tillid til Ham, som Maria havde, da hun »Gør, hvad som helst han siger til jer.«

Guds fred til Jer alle
Pastor Schønberg


Skriv din mail-adresse herunder – og få besked direkte i din indbakke, hver gang et nyt indlæg lægges op på bloggen!


Støt pastorschoenberg.com

Støt Pastor Schønbergs blog og hjælp med at sprede det glædelige budskab og kendskabet til den kristne kirke.

25,00 kr.

Du kan også støtte bloggen med et fast månedligt eller årligt beløb herKategorier:Andagtsord, Bibel, Bibel-Johannesevangeliet, Kirkeåret-Helligtrekongerstiden, Prædikener

Tags: , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

katolskliv.dk/

Katolsk Liv │ EWTN Danmark │ Livet som katolsk kristen

Brother Schoenberg

Faith - Bible - Church - Liturgy - Society

Små Epistler

Søg indad og forstå verdenen

Guds Ord

Bibelvers fordelt på tema

%d bloggers like this: