Dér blev jeg snydt, eller…???

Man har i et stykke tid talt om corona-træthed. Altså trætheden der indtræder som følge af restriktioner, hjemmearbejde, hjemmeundervisning, begrænset mulighed for social omgang og så videre.

Men jeg er den seneste uge også blevet ramt af en anden slags træthed; corona-konspirationstræthed, i mangel af et bedre ord.

Det er følelsen man får, når man er træt af corona og restriktioner – og man gør, hvad man kan for at være med til at vende udviklingen – og pludselig konfronteres med en der siger: Staten skal ikke bestemme over mig! jeg gider ikke bærer mundbind! det hele er en konspiration!

De sidste par uger har vi været vidner til, at grupper af vrede mennesker demonstrerer mod corona-restriktioner. Fra at have været et hovedsagligt amerikansk fænomen, har bevægelsen nu spredt sig til flere europæiske lande, herunder Danmark, hvor de går under navnet ’Men in Black’.

Årsagen til vreden er – så vidt jeg har forstået (det er lidt svært at finde ud af, da gruppen består af mennesker med lidt forskellige holdninger) – at medlemmerne af gruppen føler, at der bliver lagt restriktioner over samfundet, som er ude af proportioner med virussens udbredelse. Ja, nogle synes sågar at benægte, at der overhovedet er en virus, eller at den ikke er så farlig endda: Derimod er tale om en konspiration!?

Heldigvis har nogle af gruppens medlemmer afdækket sandheden om restriktionerne; næsten alle verdens læger, forskere, hele medicinalindustrien, medierne, Kina, Bill Gates og Mette Frederiksen (og med hende alle andre landes statsoverhoveder og politikere) er gået sammen i en konspiration, hvor de forsøger at bilde os ind, at corona-virus er farlig. Og desværre er vi – os, der ikke har set lyset – hoppet på limpinden, og stoler blindt på lægevidenskaben og politikerne!

Og målet med konspirationen er åbenbar; de vil tage vores frihed fra os, lukke virksomheder; så disse kan blive overtaget af Kina eller staten (jeg har dog lidt svært ved at se, hvad staten, Kina eller Bill Gates, for den sags skyld, skal bruge en frisørsalon eller en bodega til!?). Og så vil de tjene kæmpe summer på vacciner; et enormt beløb, som efterfølgende vel skal fordeles mellem alle de involverede – sikke et arbejde (så ser du, kære læser, en masse læger og forskere i nye store biler efter corona-krisen, så ved du hvorfor!). Herudover vil de måske endda sprøjte ting i os, som er skadelige, fordi… ja, jeg ved ikke rigtig hvorfor!?1

Men hvem kan bebrejde os, at vi er hoppet på den store corona-løgn!?

Jeg troede ikke (med det kendskab jeg har som præst til den menneskelige natur), at det var umuligt, at når hundredetusinder af mennesker, som en så stor konspiration jo forudsætter, enes om en løgn, at ikke én taler over sig. Og tænk engang, jeg troede, at årsagen til at der ikke er en voldsom overdødelighed skyldes, at restriktionerne har vist sig effektiv i forhold til spredningen af den almindelige influenza, som hvert år kræver mange dødsfald blandt ældre (som vi præster bisætter). Og jeg troede, at det var en dårlig idé – når man som medicinalvirksomhed tjener penge på befolkningen – at ødelægge det økonomiske kredsløb, der muliggør at man kan sælge sin produkter? Man må sige, at jeg er blevet godt snydt!!!???

Forhåbentlig er ironien til at få øje på!?

Corona-krisen er hård for alle! Folk har mistet virksomheder, andre deres arbejde, nogle er gået fra hus og hjem, nogle der er psykisk sårbare har lidt enormt under restriktionerne og rundt om sidder folk i risikogrupperne, for hvem det at blive smittet eller ej betyder forskellen på liv og død. og læg så hertil alle de der har måtte tage afsked med deres kære på grund af covid-19, og de der kæmper med senfølgerne af et covid-19 sygdomsforløb.

Kunne det tænkes, at restriktionerne, hjælpepakkerne, de politiske forhandlinger med mere, søger at løse disse problemer med det bedst mulige udkomme for alle!

Jeg tror ikke på en konspiration, men jeg vil gerne fortælle, hvad jeg tror og stoler på:

Jeg stoler på, at virologerne, epidemiologerne og andre forskere, der arbejder med corona-pandemien er eksperter, og jeg stoler på at deres professionelle integritet gør, at de anbefaler det, der er bedst for vores sundhed. Jeg stoler på de læger og sygeplejersker, der hver dag passer deres arbejde – langt ud over, hvad vi kan vente af folk – taler sandt, når de siger de er pressede. Jeg stoler på, at myndighederne (Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen og diverse ministerier) siger sandheden og arbejder for at tjene Danmarks befolkning. Jeg stoler på at politikerne – med alle deres fejl (som der er nok af) – gør det bedste de kan for Danmark og danskerne.

I et demokrati har enhver ret til at demonstrere. Og det gælder også modstandere af de restriktioner som regeringen har indført. Men jeg oplever, at vi er kommet ind på en uheldig glidebane. En glidebane, hvor det kan gå meget hurtigt mod bunden. Ved at afvise fagfolks viden og forskning skrider grundlaget for en fælles indsats og tillid til myndighederne, og ved at så mistro om at vores folkevalgte arbejder for folket, svækker man demokratiet.

Det kan lyde som et skræmmebillede, men den senere tids hændelser tegner et mørkt billede. Sygeplejersker, eksperter og forskere bliver truet og chikaneret for at passe deres arbejde2, og afbrændingen af en dukke, der skulle forestille af vores statsminister3, illustrerer nogle deltageres fuldstændige manglende forståelse for og foragt for det danske demokrati. Ligeså følte nogle (der var så vidt oplyses dog kun et mindretal) demonstranter sig berettiget til at lave optøjer i København4; har man retten på sin side, behøver man ikke skele til samfundets lov og ret. Et demokrati fungerer ved, at vi følger landets lovgivning, vedtaget af de folkevalgte.

Man skal altid stille spørgsmål, men man må også respektere viden og erfaring.  Som præster er der ikke noget bedre, end når folk vil tale eller lære om Biblen eller har spørgsmål om troen. Men sommetider kan man som præst også blive konfronteret med diskussionslystne folk, der tager et uddrag af Biblen, som de mener er helt hen i vejret. De kræver svar på, hvordan man kan tro eller mene dette eller hint – ikke for at lære noget af samtalen, men alene med det formål at så tvivl om andres intentioner eller tro. Jeg plejer at spørge dem, om de har læst hele det skrift, som uddraget er taget fra? Og det har de som regel ikke. Jeg foreslår dem, at de læser det først inden de fremfører kritik. For sagen er, at med min uddannelse (seks et halvt år) diskuterer ud fra en viden om Biblen, der baseret på studier og forskning, mens de diskuterer ud fra en følelse.

Det samme gør sig gældende i debatten om corona. Man kan tvivle og man kan stille spørgsmål (ja, man har en pligt til det, hvis man ikke kan forstå sammenhængen), men man må også gøre sig klart, at en forsker med tyve eller tredive års erfaring har en viden, som en konspirationsteoretiker med en Facebook-konto ikke har.

Dette indlæg blev lidt længere end det var meningen. Og måske i virkeligheden nytteløst! Skulle nogle af de der tror på konspirationsteorierne læse dette indlæg, så vil de alligevel affærdige mig, og sige: ”du er også hoppet på limpinden. Vi kender de rigtige forskningsresultater etc. etc.” og så husk lige – jeg er jo statsansat – så spørg dig selv – kan du så stole på mig? 🙂

Guds Fred til Jer alle
Pastor Schønberg

1: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-01-10-vi-er-vrede-og-vi-er-traette-og-vi-er-ved-at-blive-sindssyge-hvor-er-den-virus

2: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-11-16-corona-eksperter-modtager-hadefulde-beskeder-og-trusler

3: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-01-23-dukke-af-mette-frederiksen-med-truende-besked-braendt-af-under-demonstration

4: https://www.dr.dk/nyheder/indland/maskerede-demonstranter-oensker-kritisk-tilgang-en-masse-politikere-har-taget-en


Skriv din mail-adresse herunder – og få besked direkte i din indbakke, hver gang et nyt indlæg lægges op på bloggen!Kategorier:Debat, Diverse, Samfund

Tags: , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

KATOLSK LIV | EWTN Danmark

Katolsk Liv │ EWTN Danmark │ Livet som katolsk kristen

Brother Schoenberg

Faith - Bible - Church - Liturgy - Society

Små Epistler

Søg indad og forstå verdenen

Guds Ord

Bibelvers fordelt på tema

%d bloggers like this: