Andagtsord – 4. søndag i Trinitatis

Nemt at sige – svært at gøre!

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus:

Jesus sagde: »I har hørt, at der er sagt: ›Du skal elske din næste og hade din fjende.‹ Men jeg siger jer: Elsk jeres fjender og bed for dem, der forfølger jer, for at I må være jeres himmelske faders børn; for han lader sin sol stå op over onde og gode og lader det regne over retfærdige og uretfærdige. Hvis I kun elsker dem, der elsker jer, hvad løn kan I så vente? Det gør tolderne også. Og hvis I kun hilser på jeres brødre, hvad særligt gør I så? Det gør hedningerne også. Så vær da fuldkomne, som jeres himmelske fader er fuldkommen!«

Matthæusevangeliet 5,43-48


Elsk din fjender, siger Jesus i dagens evangelium. At elske sine fjender, må siges at være en af de ting, der er let at sige, men sværere at gøre.

For hvordan er det muligt at elske sine fjender? Er det ikke en selvmodsigelse!? Betragter vi ikke fjender som fjender, fordi vi netop ikke elsker dem? Kunne Jesus ikke bare have sagt; ignorer jeres fjender! Det ville være et lidt mere overkommeligt krav. Et krav som vi i det mindste ville have en mulighed for at opfylde.

Hvor mange af os ville, som Jesus da Han hang på korset, forslået, tortureret og døende, mens farisæerne slyngede deres skældsord mod Ham, kunne sige ”Tilgiv dem”.
Som apostlen Peter skriver i sit første brev:

Han gjorde ikke synd, og der fandtes ikke svig i hans mund, han svarede ikke med skældsord, da han blev skældt ud, under sine lidelser truede han ikke…

1. Petersbrev, kapitel 2, 22-23

Jesus kunne tilgive sine mordere – vi kan have problemer med at tilgive folk, der har stukket os en lille hvid løgn eller gået vores ære lidt for nær. Hvordan skal vi nogensinde kunne efterfølge Jesus i Hans kærlighed til fjenden.

Og læser vi Bjergprædikenen, hvorfra kravet om fjendekærlighed stammer, igennem, ser vi også en række andre fordringer som Jesus stiller til os; vi ikke skal bekymre os! vi må ikke dømme andre! vi må ikke blive vrede på andre!

Hvilket menneske kan vel leve op til disse forventninger!? Ingen! Sandheden er, at ikke en eneste af os er i stand til at leve op til Jesu bud.
Det eneste syndfri menneske, der nogensinde har vandret på denne jord, er Jesus Kristus – sand Gud og sandt menneske.

Vi bør arbejde på, med hjerte og sjæl, at efterfølge Jesus, også selv om det ikke lykkes os. Kravet om fjendekærlighed – med de andre krav vi stilles overfor – tjener til at vise os Guds væsen; at Gud er kærlighed! Og Hans kærlighed og nåde gælder os, selv om vi har brudt Hans bud. Kravene virker som De Ti Bud som et spejl, der viser os – og gør os bevidste – om vores fejl og synd. Og det gør os bevidste om, hvor hjælpeløse vi er og, hvor afhængige vi er af Guds nåde og af at Helligånden virker i vores liv.

Og når vi bliver bevidste om, at vi intet kan gøre uden Guds hjælp, kan vi begynde at efterfølge Jesus – også i forsøget på, at vise vores fjender kærlighed.

Men hvor starter man så, når man skal elske sine fjender?

Første trin er at bede for dem! Og selv om det kan være svært at bede for nogle, vi ikke kan lide eller udstå, så gør det alligevel – sig til Gud, hvordan du har det med din fjende. Fortæl Gud, at det er svært at bede for din fjende, og hvorfor du ikke kan lide pågældende – hvem ved, måske når du sætter ord på, vil vreden eller uviljen blegne og åbne for, at du kan tilgive vedkommende eller nemmere bære over med dem.

Og i dagligdagen så prøv at være venlig overfor din fjende. Tal venligt til dem og tal ikke dårligt om dem, selv om de gør det modsatte. Vær ikke som dem, men lad næstekærligheden vinde.
Og så kan vi forhåbentlig med apostlen Paulus sige:

Jeg lever ikke mere selv, men Kristus lever i mig, og mit liv her på jorden lever jeg i troen på Guds søn, der elskede mig og gav sig selv hen for mig.

Galaterbrevet, kapitel 2, 20

Guds Fred til Jer alle, og husk: Gud elsker dig!
Pastor Schønberg


Skriv din email-adresse herunder og få besked når nye indlæg lægges op på bloggen!Kategorier:Andagtsord, Bibel-Det Nye Testamente, Bibel-Matthæusevangeliet, Jesus Kristus, Kirkeåret-Trinitatistiden, Kristenliv, Mission, Prædikener, Trinitatis

Tags: , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

katolskliv.dk/

Katolsk Liv │ EWTN Danmark │ Livet som katolsk kristen

Brother Schoenberg

Faith - Bible - Church - Liturgy - Society

Små Epistler

Søg indad og forstå verdenen

Guds Ord

Bibelvers fordelt på tema

%d bloggers like this: